دستگاه رطوبت ساز چیست؟
دستگاههای رطوبت ساز وظیفه افزایش رطوبت در محیطهای مختلف را بر عهده دارند. در محیطهای مختلف صنعتی نظیر سالنهای کاشت زعفران، پرورش قارچ، گلخانه و... سطح رطوبت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در اصل، هر کدام از این محیطها بسته به نیاز محصول تحت کشت، به سطح خاصی از رطوبت نیاز دارند. همچنین اغلب مناطق کشور ما دارای آبوهوای گرم و خشک هستند و نمیتوانند به طور طبیعی نیاز به رطوبت را برای کشت محصولات خود تامین نمایند. در این وضعیت، استفاده از دستگاههای رطوبت ساز صنعتی امری ضروری به شمار خواهد آمد. بدینطریق میتوان رطوبت موردنیاز محیطهای مختلف را تامین نمود و راندمان و بازدهی تولید را به طرز چشمگیری افزایش داد.
یکی از کاربردهای اساسی این دستگاهها برای سالنهای پرورش قارچ است. این سالنها به درصد بالایی از رطوبت نیاز دارند و به همین دلیل میبایست برای تامین آن حتماً از دستگاههای رطوبت ساز استفاده نمود. همچنین در صنایعی نظیر نساجی نیز میبایست از این دستگاهها استفاده نمود. زیرا رطوبت میتواند کیفیت نخ را ارتقا داده و از خرابشدن و پارگی آن جلوگیری مینماید. همچنین مرغداریها و مراکز پرورش طیور نیز یکی از موارد پر استفاده برای دستگاههای رطوبت ساز صنعتی به شمار میآیند. در ادامه به بررسی یکایک انواع دستگاههای رطوبت ساز پرداخته و هر کدام را بهصورت جزئی مورد بررسی قرار میدهیم.
انواع رطوبت ساز
دستگاههای رطوبت ساز را میتوان بر اساس نوع عملکرد و کاربردی که دارند به انواع مختلفی تقسیمبندی نمود. تفاوت انواع مختلف رطوبت سازها به جنبههای مختلفی مربوط میشود. بهعنوانمثال، این دستگاهها از لحاظ ساختار قطعات، نحوه طراحی و عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند. رایجترین انواع دستگاه رطوبت ساز به شرح زیر هستند:
دستگاه رطوبت ساز التراسونیک
دستگاه رطوبت ساز التراسونیک یکی از پرکاربردترین دستگاههای رطوبت ساز است. این دستگاه بهعنوان دستگاه مهساز سرد نیز شناخته میشود. نحوه عملکرد این دستگاه به شکلی طراحی شده است که فاقد هرگونه سروصدا بوده و در سکوت کامل، فعالیت خود را به انجام میرساند. به همین دلیل توانسته توجه بسیاری از کارفرمایان را به خود جلب کند. عملکرد این دستگاه رطوبت ساز با پیزوالکتریکهای سرامیکی خواهد بود. به شکلی که پیزوالکتریکها امواجی از جنس فراصوت ایجاد میکنند. این امواج فراصوت توان بالایی در زمینه شکست مولکولهای آب دارند و بدین ترتیب آب را به بخار تبدیل میکنند.
در قسمت بالایی این دستگاه رطوبت ساز فنهایی طراحی شده است که وظیفه آنها انتقال بخار ساخته شده، به محفظه موردنظر است. این نوع دستگاههای رطوبت ساز را میتوان در مکانهای مختلفی نظیر گلخانهها، تالارها و هتلها، کارخانهها، کارگاهها و... مورداستفاده قرارداد. همچنین این دستگاه به شما این امکان را میدهد که دمای مکان موردنظر خود را نیز تنظیم نمایید. این دستگاه کمحجم بوده و اندازهای نسبتاً کوچک دارد و بهراحتی میتوان برای جابهجایی آن اقدام نمود. همچنین این دستگاه به شکلی عمل میکند که هیچگونه قطره شبنمی بر جای نخواهد گذاشت. البته لازم است به این نکته نیز توجه نمایید که این رطوبت ساز التراسونیک علیرغم کیفیت بالا و مقاومت در برابر رطوبت محیطی نیاز به مراقبت، نگهداری و سرویس مدام دارد. علاوه بر این، قطعات این دستگاه استهلاک زیادی داشته و قیمت آن نیز نسبت به سایر نمونهها بیشتر است. پس در نگهداری آن باید دقت بیشتری نمود.
البته جای نگرانی نیست؛ چون رطوبت سازهای صنعتی این شرکت دارای ۶ ماه گارانتی و خدمات پس از فروش معتبر است.
دستگاه رطوبت ساز دیسکی یا پروانهای
این نوع دستگاه رطوبت ساز پروانهای به یک فن مجهز بوده و بدین ترتیب مه و رطوبت ساخته شده را به محل موردنظر منتقل مینماید. عملکرد این دستگاه نیز با استفاده از همین فن انجام میشود. به این صورت که دستگاه، بخار و قطرات ریزی که ایجاد کرده است بر روی فن میریزد و فن نیز بخار ایجاد شده را به محل موردنظر انتقال میدهد. این دستگاه ساختار نسبتاً متفاوتی داشته و برای ساخت آن، علاوه بر فن، از قطعاتی نظیر حلزونی و دیسک نیز استفاده شده است. این قطعات با قرارگرفتن در محیط پیرامونی فن، کمک میکنند تا آب به قطرات ریز و بخار تبدیل گردد. بهعنوانمثال، پروانه با استفاده از نیروی گریزازمرکز و چرخشی که دارد در این زمینه عملکرد مهمی را به انجام خواهد رساند.
یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه رطوبت ساز استفاده در مکانهایی نظیر گلخانه است. این دستگاه باتوجهبه عملکردی که دارد برای محیطهای گرم و خشک توصیه میشود و میتواند رطوبت موردنیاز این مکانها را به طور کامل تامین نماید. به همین جهت و به دلیل داشتن این قابلیت، رطوبت ساز پروانهای گزینهای عالی برای فصلهای گرم سال به شمار میآید و میتواند در تابستان نیز رطوبت محیطهای گلخانهای را تامین نماید. این دستگاه رطوبت ساز صنعتی بهسادگی به سیستم آب شهری متصل شده و نیازی نیست به طور مداوم برای تامین آب مخزن آن اقدام کرده و آن را پر کنید. زیرا این دستگاه بهصورت خودکار، مقدار آب موردنیاز خود را از سیستم آب شهری تامین مینماید و نیازی به کمک شما ندارد. در مخزن آب رطوبت ساز دیسکی به کمک یک شناور مکانیکی میتوان سطح آب موردنیاز را تنظیم نمود.
البته ذکر این نکته ضروری است که رطوبت موجود در محیطهای گلخانهای میبایست در محدوده استاندارد قرار گیرد. به همین جهت، این دستگاه مقدار رطوبت اضافی را نیز بهواسطه فنهای خود از محیط خارج مینماید. به همین جهت گفته میشود که دستگاه رطوبت ساز کاربردهای فراوانی در محیطهای گلخانهای دارد. این دستگاه معمولاً از طول عمر بالایی برخوردار است و استهلاک نسبتاً پایینی دارد. همچنین سرعت این دستگاه در تامین رطوبت بالا بوده و میتواند در مدت زمانی کوتاه، رطوبت موردنیاز محیط را تامین نماید. علاوه بر این، قیمت این دستگاه نسبت به دستگاههای مشابه پایینتر است. از جمله معایب این دستگاه نیز میتوان به سروصدای زیاد، وزن بسیار بالا و ظاهر صنعتی نهچندان زیبا اشاره کرد.
رطوبت سازهای پروانهای در ظرفیتهای مختلفی قابلتولید است که به طور معمول در توانهای ۱ اسب بخار تا ۴ اسب بخار تولید میشوند. موتورهای ۳۰۰۰ دور مورداستفاده در این دستگاه از نوع تک فا و سهفاز هستند که قابلیت کار در شرایط مرطوب را دارند.
نصب رطوبت ساز پروانهای در قسمت بیرونی سالن یا همان پیش سالن باید صورت گیرد. بدنه این دستگاه از ورق گالوانیزه و پروانه از جنس آلومینیم است. در صورت استفاده از رطوبت ساز پروانه در داخل سالن قارچ به علت رطوبت بالا امکان خرابی دستگاه در زمان کمتر وجود دارد. امکان خرابی موتور الکتریکی در شرایط مرطوب بالا است.
دستگاه رطوبت ساز نازلی
همانطور که از نام این دسته از دستگاههای رطوبت ساز میتوان حدس زد، به نازلهایی مجهز هستند که وجه تمایز این نوع رطوبت سازهاست. نازلهای این دستگاه، مه و بخار ساخته شده را به محل موردنظر منتقل میسازند. این نوع از دستگاههای رطوبت ساز را میتوان در مکانهای مختلفی نظیر سردخانهها، سبزیفروشیها و سالنهای پرورش قارچ مورداستفاده قرار داد. ساختار این دستگاه از قطعات مختلف و متعددی تشکیل شده است. نازلهای رطوبت، پمپ آب، تانکر آب و سیستم انتقال و لولهکشی بهعنوان مهمترین اجزای این سیستم به شمار میروند. طراحی این محصول به شکلی است که ذرات آب را بهصورت کاملاً پودری پخش نماید.
سوراخهای ریز موجود بر روی نازلها این امکان را فراهم میکند که ذرات آب در ریزترین شکل ممکن منتشر شده و بهخوبی محیط را تحت پوشش قرار دهند. نکته قابلتوجه این نوع از دستگاههای رطوبت ساز این است که میتوان از آن، هم برای تولید بخار سرد و هم برای تولید بخار گرم استفاده نمود. اگر قصد استفاده از بخار گرم را دارید میبایست از دیگ بخار برای این دستگاه استفاده نمایید. همچنین اگر قصد استفاده از بخار سرد را دارید، میبایست از تانکر آب معمولی بدین منظور استفاده کنید.
دستگاه رطوبت ساز گرم صنعتی
دستگاه رطوبت ساز گرم صنعتی بهعنوان یکی دیگر از مدلهای این دستگاه شناخته میشود که کاربرد آن، گرمکردن محیط است. همچنین این دستگاه قادر است علاوه بر تامین گرما، سطح رطوبت محیط را نیز به طرز چشمگیری افزایش دهد. برای ساخت این دستگاه از المنتهای حرارتی استفاده شده است. این المنتها مزیتهایی بسیاری دارند. بهعنوانمثال، استفاده از این المنتها موجب میشود تا بخار ایجاد شده، فاقد هرگونه میکروب بوده و به شکل کاملاً پاک در محیط پخش شود. به همین جهت، این نوع دستگاهها در محیطهای ایزوله و حساس به آلودگی، نظیر سالنهای جوجهکشی مورداستفاده قرار میگیرند.
هنگامی که در محیطهای صنعتی از دستگاههای رطوبت ساز با بخار سرد استفاده میشود، مقداری آهک نیز به همراه بخار به محیط وارد میشود. ورود آهک به محیطهایی نظیر سالنهای جوجهکشی میتواند سلامت جوجهها را با خطر روبرو کند و به آنها آسیب بزند. در اصل آهک در زمان ورود به محیط، بر روی تخمها انباشت شده و با بستن منافذ آنها، موجب تلفشدن جنین جوجه میشود. به همین دلیل توصیه میشود تا در این محیط از دستگاههایی که بخار سرد تولید میکنند، استفاده نکنید. پس بهتر است در این محیطها از رطوبت سازهایی که بخار گرم تولید میکنند، استفاده نمایید.
استفاده از این دستگاهها در محیطهای بزرگ، صرفه نداشته و میتواند منجر به افزایش هزینههای جانبی شود. پس درصورتیکه قصد دارید برای محیطهای صنعتی مانند گلخانههای بزرگ، رطوبت ساز تهیه نمایید، میتوانید از رطوبت سازهای نازلی با دیگ بخار استفاده کرده و بدین ترتیب محیط را با بخار گرم غنی کنید. رطوبت سازهای نازلی برای تولید بخار گرم از سوختهایی نظیر گاز و گازوئیل استفاده میکنند. به همین جهت برای صاحبان صنایع صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت و هزینههای جانبی آن نیز کمتر است.
دستگاههای رطوبت ساز در چه محیطهایی به کار برده میشوند؟
همانطور که اشاره شد، دستگاههای رطوبت ساز صنعتی و خانگی با ایجاد بخارهای سرد یا گرم، میزان رطوبت محیط را افزایش داده و به سطح استاندارد میرساند. به همین جهت این دستگاه در محیطهای مختلفی به کار برده میشود. بهطورکلی، برای هر محیط یا فرایندی که به رطوبت زیاد احتیاج داشته باشد، میبایست از این دستگاهها استفاده نمود. طبیعتاً در مناطقی نظیر جنوب کشور ما، رطوبت هوا بسیار پایین بوده و برای کشت بسیاری از محصولات، خشک خواهد بود. به همین جهت لازم است تا برای پرورش طیور و کشت محصولات از دستگاههای رطوبت ساز استفاده نمود. البته استفاده از این دستگاهها به این مناطق محدود نمیشود. بلکه در هر منطقهای که سطح رطوبت موجود از سطح رطوبت موردنیاز برای کشت کمتر باشد، میبایست به استفاده از این تجهیزات متوسل شد.
مهمترین موارد استفاده این دستگاه، شامل موارد زیر است:
رطوبت ساز گلخانههای میوه، صیفیجات و سبزیها
بهطورکلی میتوان گفت که امکان رشد و پرورش گیاهان و میوهها، بدون رطوبت امکانپذیر نخواهد بود؛ بنابراین، اگر گیاهان تحت کشت به رطوبت بالایی نیاز دارند یا در منطقهای نسبتاً خشک برای پرورش آنها اقدام کردهاید، احتمالاً میبایست استفاده از دستگاههای رطوبت ساز صنعتی را مدنظر خود قرار دهید.
دستگاه رطوبت ساز سالن پرورش طیور
تامین رطوبت موردنیاز در سالنهای پرورش طیور، موجب حفظ سلامت پرندگان و افزایش بهرهوری در این زمینه میشود. البته حفظ تعادل و کنترل دما و رطوبت در بازه استاندارد جزو مهمترین نکات در این زمینه به شمار میآید. زیرا افزایش بیرویه دما و رطوبت محیط، موجب بروز آلودگیهای قارچی، انگلی و... خواهد شد و سلامت طیور را تهدید خواهد کرد. همچنین کاهش بیرویه رطوبت محیط موجب میشود تا با افزایش گردوغبار در محیط، بیماریهایی نظیر آسم، تنگی نفس و... برای پرندگان ایجاد شود. بدین ترتیب روند انتشار بیماری در محیط پرورش طیور افزایش پیدا کرده و به افت سلامتی و تلفشدن آنها منجر میگردد. پس لازم است در زمان ساخت سالنهای پرورش طیور، سالن به دستگاههای رطوبت ساز صنعتی و تهویه مناسب مجهز گردد تا محیط کاملاً بهینه شود.
رطوبت ساز سالنهای پرورش قارچ
قارچ بهعنوان یکی از محصولات گلخانهای شناخته میشود که رشد و پرورش آن نیازمند سطوح بالایی از رطوبت است. زیرا تمامی انواع قارچهای پرورشی به رطوبت و گرمای زیادی احتیاج دارند. پس در تمامی سالنهای پرورش قارچ اعم از قارچ دکمهای، گانودرما، صدفی و... میبایست از دستگاههای رطوبت ساز سالن قارچ استفاده نمایید. بدین منظور میتوانید از مدلهای دیسکی یا نازلی استفاده کنید که بهخوبی قادر به تامین رطوبت موردنیاز این محصولات هستند.
دستگاه رطوبت زن کارخانجات نساجی
استفاده از دستگاه رطوبت ساز صنعتی در کارخانجات نساجی، موجب بهبود بازدهی تولید شده و سبب میشود که این فرآیند با سهولت بیشتری طی شود. همچنین تامین رطوبت موردنیاز در محیط کارخانه موجب میشود تا از پاره شدن نخها جلوگیری شود. این دستگاهها علاوه بر تامین میزان گرما و رطوبت موردنیاز محیط، موجب بهبود وضعیت دستگاهها شده و کارکرد آنها را بهبود میبخشد. همچنین این دستگاه رطوبت ساز در صنایع دیگری نظیر چاپ، کشتارگاهها، دامداریها، سردخانهها و موارد متعدد دیگر کاربرد دارد.
خرید رطوبت ساز صنعتی و نیمه صنعتی
اگر قصد خرید دستگاه رطوبت ساز صنعتی را دارید، میبایست پیش از هر چیز اطلاعات کاملی درباره این دستگاهها کسب کنید. سپس بر اساس محیط موردنظر خود، نوع دستگاه را انتخاب نموده و دستگاهی باقدرت و عملکرد مناسب برای محیط مدنظر خود تهیه نمایید. در ادامه به مهمترین فاکتورهایی که میبایست پیش از خرید رطوبت ساز به آنها توجه نمایید، میپردازیم:
· توجه به وسعت محیط و میزان رطوبت موردنیاز
· توجه به فعالیت موردنظر
· درنظرگرفتن تجهیزات و قطعات لازم
· مجهز بودن به سنسور فراصوت
· امکان اتصال دستگاه به سیستم آب شهری
· امکان متصلکردن رطوبت دیجیتال
· امکان خاموششدن خودکار دستگاه پس از اتمام آب مخزن
· توجه به قابلیتها و خصوصیات فیزیکی محصول
· توجه به دمای محیط و سالن
· درنظرگرفتن جنس دیوارههای سالن
· میزان برق و آب مصرفی رطوبت ساز
قیمت دستگاه رطوبت ساز
باتوجهبه موارد فوق و توجه به آنها میتوانید برای خرید دستگاه رطوبت ساز، متناسب با محیط خود اقدام نمایید. همچنین باید توجه داشته باشید که تنوع دستگاههای رطوبت ساز صنعتی و قابلیتهای آنها موجب ایجاد تفاوت در قیمت رطوبت ساز خواهد شد. پس برای اطلاع از قیمت رطوبت ساز التراسونیک یا پروانه ای بهتر است بر اساس نوع و مدل دستگاه، برای استعلام قیمت اقدام نمایید. به شما پیشنهاد میکنیم قبل از خرید با کارشناسان شرکت آذین تهویه برای خرید بهترین رطوبت ساز مشورت نمایید.
نتیجهگیری
دستگاههای رطوبت ساز صنعتی در انواع مختلف طراحی و تولید شدهاند و هر کدام را میتوان در موارد مختلف مورداستفاده قرار داد. این دستگاهها معمولاً مه و بخار را در دو نوع سردوگرم تولید کرده و منتشر مینمایند. پس اگر قصد خرید دستگاه رطوبت ساز را دارید، میبایست در وهله اول به کاربرد، سرد یا گرم بودن بخار، خصوصیات دستگاه، قابلیتهای آن و ویژگیهای محیط توجه نمایید. در این مطلب نیز سعی کردیم به بررسی انواع مختلف این دستگاهها بپردازیم و کارکرد و مزیتهای هرکدام را مورد بررسی قرار دهیم.